Kralježnica od C do S ili osnove razvoja kralježnice

Iako obje kralježnice imaju 33-34 kralješka, od čega 7 vratnih, 12 prsnih, 5 slabinskih, 5 križnih i 3-5 trtičnih, kralježnica novorođenčeta poprilično se razlikuje od kralježnice odrasle osobe. Štoviše, novorođenačka kralježnica razlikuje se i od kralježnice jednogodišnjeg djeteta.

Zdrava odrasla kralježnica ima četiri zavoja (kurvature): jedan na vratu, jedan po sredini leđa, jedan u donjem dijelu leđa i bazni kralježni (vratni, slabinski, prsni i križni). Vratni i slabinski zavoj su konveksni prema naprijed, dok su prsni i križni konveksni prema natrag.

LocoLobo nosiljke za bebe, klokanica, mei tai, sling

Jedan, dva pa četiri zavoja

Dok je u maminom trbuhu, bebina kralježnica razvija se iz jednog jedinog zavoja, a po rođenju ima dva: jedan po sredini leđa i križni. Ta dva zavoja zovemo osnovnim zavojima. Zapravo, bebina leđa su u formi male planine. Vratni i slabinski zavoji razvijaju se kasnije, i oni su sekundarni zavoji. Vratni zavoj razvija se od trenutka kada bebini vratni mišići ojačaju i ona počinje dizati svoju glavu. Zavoj u lumbarnom dijelu kralježnice kreće sa razvojem u isto vrijeme kada beba propuže.

Ta četiri zavoja iznimno su važna u odrasloj i dječjoj kralježnici od prvog dana ispod našeg sunca. Svaki naš najobičniji korak, zahvaljujući gravitaciji, poprilično je stresno iskustvo za naša leđa. Kralježni zavoji apsorbiraju udarac tijela na površinu (da, koraci su zapravo udarci) i tako zapravo sprječavaju ozljede kralježnice.

Fetalni položaj

Bebe ne leže ravno. Osim ako ih ne natjerate ili ne umotate. Prirodan položaj tijela bebe je fetalni položaj, i taj položaj tijela će uvijek ostati položaj koji je najumirujući (sklupčate se ponekad sad i kad ste veliki, zar ne?) Jer, kako smo ranije rekli, bebe imaju dva zavoja, ta dva zavoja opisuju slovo „C“. Beba će u ležećem položaju privući svoje noge prema prsima kako bi njihova kralježnica zadržala tu prirodnu „C“ formu.

Zato su bebe, recimo, sklupčane, jer gravitacija još nije došla po svoj danak i darovala im potrebu za još dva zavoja. Kada spava, položaj tijela joj je kao da je tata žabac poljupcem pretvoren u princa, nego princ, odnosno, nožice su otvorene i uzdignute u M. Nemojte nikako forsirati drugi položaj, jer time stvarate pritisak na prirodan razvoj kralježnice.

To, naravno, ne znači da nikada ne smijete poleći bebu na ravnu površinu, no pokušajte umanjiti vrijeme koje beba provodi u tom položaju. (zato je spavanje na trbuhu ili boku daleko veseliji scenarij za „C“ kralježnicu).

Pozitivan tjelesni razvoj

LocoLobo nosiljke za bebe, klokanica, mei tai, slingKada držite novorođenčad u uspravnom položaju, omogućujete im da vježbaju kompenzacijske pokrete. Na primjer, kada hodate, stanete ili se okrećete sa bebom u naručju, bebino tijelo prirodno radi protiv gravitacije kako bi se zadržalo u položaju u kojem trenutno je, odnosno održava ravnotežu. Time spontano pojačava mišićnu snagu i baždari finu motoriku. Istina je da su ravnoteža, mišići i motorika još u ozbiljnim pelenama, ali jako brzo uče.

Jednu stvar koju beba nije morala naučiti, i dio je bebinog prirodnog instinkta su refleksi – svaki put kada primate svoju bebu – njene noge zauzimaju položaj hvataljke, pripremajući se da vas obgrle u najudobnijem, najsigurnijem i toplom položaju. Uz palmarni i plantarni refleks, odnosno refleks hvatanja, bebino tijelo spontano radi sve kako bi se „zahvatilo“ uz mamu.

Takvo ponašanje zapravo nam govori kako su novorođenačka tijela već rođenjem prilagođena uspravnom nošenju okrenuta prema majkama, bez obzira što nemaju pojma kako gravitacija djeluje. Nošenjem prsa o prsa štitimo i bebine vitalne organe. U ljudskom tijelu receptori za regulaciju temperature puno su više učinkovitiji na našim leđima, pa umjesto da „čuvamo leđa“ svojoj bebi, trebamo čuvati ovo naprijed.

Formula za „S“

„S“ oblik kralježnice razvija se kako beba raste. Nošenjem prsa o prsa potičemo taj zdravi razvoj, „peglanjem“ djece unazadujemo. Dijete ćete upoznati sa gravitacijom, prvog dana kada ga podignete uspravno, i od tog dana će njegovo tijelo raditi sve kako bi uspješno surađivali čitav život. Od dva zavoja na kralježnici, sa kojima se rodilo, čim nauči podići i držati svoju glavu, razvijati će treći zavoj.

Proći će godina, nakon koje će naći zajednički jezik sa gravitacijom i samostalno odšetati u potragu za posljednjim zavojem, koji će do puberteta oblikovati savršenu „S“ kralježnicu. Sve to zahvaljujući tome što ste poštivali ono malo „C“ sa početka priče o zdravoj kralježnici.

Ako ti se sviđa savjet, podijeli ga s prijateljima:

Naruči ili se posavjetuj

0911611016

pon. – pet. 9-16 h

LocoLobo nosiljke za bebe chat na WhatsApp aplikaciji

Poveži se s nama

i odmah saznaj za popuste i akcije