Nosiljke za bebe – Kako odabrati pravu?

Beba se mora nositi, i to je nešto gdje nećete moći pregovarati ili postići kompromis, stoga se prepustite. Ritmičnost našeg tijela u kretanju (uključujući disanje i tjelesni puls) umiruje bebu, opušta je te time omogućuje da lakše probavlja hranu i ima bolji san.

Bebe vole nošenje, jer se nalaze u poznatoj okolini kada su u majčinom naručju ili u naručju bliske osobe.

Nošenjem bebe, spontano masirate akupresurne točke na bebinom trbuhu i sa unutarnje strane bedara, gdje spontano riješavate problem sa kolikama, spavanjem ili lošom probavom. Kroz ovaj tekst provesti ćemo Vas kroz nosiljke koje mogu i vama i bebi pomoći da bezbolno prođete kroz Vaš nosilački staž.

Općenita podjela nosiljki odnosi se na dvije glavne kategorije: Strukturirane (kompaktne) nosiljke za bebe i djecu i Meke nosiljke za bebe i djecu.

Meke nosiljke obuhvaćaju nošenje djece od rođenja, pa sve do mlađe vrtićke dobi, što je ujedno i njihova velika prednost nad strukturiranim nosiljkama.

U povijesti ćemo pronaći široku lepezu civilizacija koje su koristile gotovo jednaki način nošenja djece u mekim nosiljkama, iako nije postojao nikakav napredni način širenja informacija, stoga se pretpostavlja da je svaka civilizacija (pleme, društvo, država, kontinent) samostalno i paralelno sa drugima razvila takav način nošenja beba i djece. Nošenje djece predstavljalo je, zapravo, vrlo jednostavan i lak način upoznavanja nove individue sa društvom i njegovim mjestom po suncem, a da istovremeno majke ili, često, starija braća ili sestre ne moraju svoju dotadašnju ulogu gubiti ili je prepuštati drugima.

Bebe su tako od prvog dana rasle kao ravnopravni članovi društva, razvijale svoje intelektualne i socijalne sposobnosti, te zbog specifičnog načina nošenja, na pravilan način razvijale svoju muskulaturu. Meke su nosiljke i danas izrazito popularne i posve preporučljive od strane fizijatara i ortopeda, budući da su to jedine nosiljke koje možete u potpunosti namjestiti prema sebi i svojoj bebi, ne ostavljajući prostora za neudobnost i nepravilno ili nezdravo držanje. Među mekim nosiljkama najpopularnije su marama za nošenje i sling nosiljka.

Marama za nošenje u suštini je komad ručno tkanog i dijagonalno rastezljivog materijala, uglavnom pamuka, sa varijacijom dužine od 2,5 (kratka marama) do 5,2 m (duga marama)…
LocoLobo nosiljke za bebe, klokanica, mei tai, sling

U klasičnoj marami za nošenje mogu se nositi novorođenčad, čak i nedonošćad, u nizu položaja prilagođenim djetetovoj dobi i motoričkom razvoju. Najčešće su to dupli križni položaj ili položaj koljevke.

Marama težinu raspoređuje preko cijelog torza, omogućujući nositelju da prevali dugi put bez osjećaja opterećenja.

Sling nosiljke su zapravo kratke marame, no umjesto da se vežu u čvor, kao što je riječ kod klasične marame za nošenje, sling nosiljka ima sistem dva prstena kroz koje se materijal provlači u svrhu stvaranja tobolca…
LocoLobo nosiljke za bebe, klokanica, mei tai, sling

Sistem prstenova omogućuje brzo namješatanje nosiljke, kao i brze i učestale promjene položaja nošenja, koje ova nosiljka ima pet različitih. Sling je najbrža meka nosiljka, budući da ne traži posebno vezanje, i dobar je odabir kada se radi o jako malenoj djeci, kombinaciji nošenja i kolica, ili o malim i svježim hodačima. Važno je ovdje naglasiti da sling dopušta nošenje od rođenja, pa sve do mlađe vrtićke dobi, te je univerzalne veličine, što je bitan podatak ukoliko će nosiljku korisiti više nositelja različite tjelesne građe.

Strukturirane nosiljke. Pod tim terminom podrazumijevamo ukrojene nosiljke koje imaju tijelo, naramenice ili pojaseve. Njihova struktura, iako izrazito olakšava nošenje, često ograničava dobnom granicom ili pak motoričim razvojem.

Kada odabirete strukturiranu nosiljku važno je obratiti pozornost na nekoliko bitnih točaka:
*nosiljka mora biti široka na području bebine zdjelice ili kukova
Važno je da beba dok se nosi u nosiljci nema pritisak tijela na pelvis, odnosno da ne visi. Noge na pregibu koljena trebaju biti u povišenom položaju, kao kod širokog povijanja- koljena u razini ili nešto iznad stražnjice.
*nosiljka treba pružati čvrst oslonac
Svaka nosiljka kopira položaj vaših ruku pri nošenju. Dakle, nosiljka treba zaštititi bebino tijelo na najbolji mogući način, da nema potebe za korištenjem još nezrelih mišića kako bi se održala u prihvatljivom položaju.
*nosiljka treba biti udobna za nositelja
Obratite pozornost da Vas nosiljka, pod teretom, ne naginje naprijed ili natrag, te da se težina raspoređuje po cijelom torzu i prema nogama. Nosiljke sa pojačanjima na struku i naramenicama obično su sretnija riješenja.

Udobnost kretanja s nosiljkom izuzetno je bitna za uspješno nošenje.

Od strukturiranih nosiljki veliku popularnost desetljećima su osvajale klokanice, da bi u zadnje vrijeme, što zbog svoje kvalitete i ispunjavanja važnih uvjeta nošenja, i najviše zbog atraktivnog dizajna, mjesto omiljene strukturirane nosiljke preuzimala Mei Tai nosiljka. Velika prednost Mei Tai nosiljke je dug dobni raspon nošenja. Naime, klokanice obično imaju kratak period u kojem možete nositi vašu bebu, kao, recimo do 4mj i 8 kg, dok je kod Mei Tai nosiljke dovoljno ispuniti uvjet dobro razvijenih vratnih mišića i kvaltitetnu kontrolu glave i možete se nositi do rane vrtićke dobi. Mei Tai umjesto kopči ima trake koje se vežu u struku, i duge naramenice kojima odabirete način vezanja ovisno o položaju nošenja i motoričkom razvoju, zahtjeva držanje nogu u “žabici”, te odgovara svakom nositelju i bebi ili djetetu.

Odabirete li strukturiranu ili meku nosiljku važno je procijeniti kada će Vam i u kojim trenutcima nosiljka biti najpotrebnija.

Ako učestalo nosite Vašu bebu, bilo bi zgodno imati nekoliko nosiljki, te kombinirati ih istovremeno, malo mijenjati položaje i opterećenje, npr. jednu meku poput sling nosiljke koju uvijek možete imati u torbi ili ispod kolica da je spremna kada Vam je potrebna, i Mei tai kada idete na duže šetnje ili izlete.

Nosiljki doista ima mnogo i važno je odabrati onu koja će Vama i Vašoj bebi pružiti najbolje i nosiljku s kojom ćete provesti nezaboravne trenutke uživajući sa Vašom bebom.

Ako ti se sviđa tekst, podijeli ga s prijateljima:

Naruči ili se posavjetuj

0911611016

pon. – pet. 9-16 h

LocoLobo nosiljke za bebe chat na WhatsApp aplikaciji

Poveži se s nama

i odmah saznaj za popuste i akcije