Odabir nosiljke – Što trebate znati

Prije nego uopće krenete u potragu za nosiljkom za Vašu bebu, jako je važno znati na što trebate paziti kod odabira i kupovine, jer odabir krive nosiljke može jako i ozbiljno naštetiti Vama a ponajviše razvoju Vaše bebe. Nosiljka nije bilo kakva torba u koju ćete ubaciti svoje dijete i osloboditi težinu sa ruku, a postoji mnogo nosiljki koje upravo čine to – jednostavno rasterećuju Vaše ruke, ali istovremeno napinju leđa i kralježnicu i stvaraju neprirodan raspored tereta.

Nemojte nikada dopustiti da Vama ili Vašoj bebi tokom nošenja bude neudobno. Važno je odabrati nosiljku koja će u potpunosti odgovarati Vašim potrebama, i biti besprijekorno prikladna za bebinu dob i motorički razvoj.

Ukoliko kupujete nosiljku sa naramenicama, one trebaju biti dovoljno široke i ispunjene kako bi amortizirale Vaše kretnje. Naramenice se moraju zatezati, toliko da poptpuno privuku nosiljku uz Vaš torzo. Dovoljno širok struk koji se veže ili kopča će pojačati udobnost.

Kod strukturiranih nosiljki, poznatih još kao i “klokanice” jedna od najvažnijih stvari na koje trebate obratiti pozornost je širina sjedalnog dijela. On ne smije biti uži od 20 cm, a što je širi to bolje. Naime, beba u nosiljci ne smije sjediti, stoga u nosiljci MORA imati položaj nogu kao da je u čučnju, sa koljenima iznad razine guze, položaju žabice, te rub nosiljke treba biti točno na bebinom pregibu koljena.

Bebine noge Vas moraju obgrliti, umjesto da su izbačene prema vani. Nemojte dopustiti da beba visi u nosiljci, niti da joj se kralježnica iskrivljuje u slovo S. Beba u nosiljci tijelom mora doslovno biti priljubljena uz Vas tako da između Vas i bebe smije stati Vaš ispruženi dlan, ništa više od toga. Kralježnica će u tom slučaju, gledajući iz profila, biti u laganom slovu C, i to je prirodan položaj za bebina leđa.

Nošenje bebe od sebe, u položaju gdje su bebina leđa na Vašim prsima, bez obzira što se često propagira, nije položaj koji bi Vam bilo koji stručnjak pedijatar, fizijatar ili ortoped preporučio. Jedini način da tako nosite svoju bebu je onaj na rukama, ili položaj “buddhe” u sling marami, no za taj položaj beba mora imati dobru kontrolu vratnih i većeg dijela leđnih mišića.

Nošenje bebe u položaju prema vani u klasičnoj klokanici, nije položaj koji se preporučuje.

Najvažniji razlog protiv nošenja prema vani je nemogućnost nosiljke da kopira položaj ruku kada nosite bebu u tom položaju u kompaktnoj nosiljci.

Jedne će nosiljke dobro zaštititi leđa i povući bebu prema Vašim prsima, dok će im noge visiti.

Druge, pak nosiljke će uspješno riješiti položaj nogu i kukova sa širokim ukrojem na tom području, ali baš iz tog razloga nećete moći privući bebu svom tijelu, pa će beba biti nagnuta prema naprijed i visjeti sa cijelim tijelom, napinjući svoje nezrele mišiće da se održi u uspravnom položaju.

Položaj “prema vani” zapravo je istraživački položaj, i u tom položaju aktivno sudjelujete sa bebom. To nije položaj u kojem će beba moći zaspati, odmoriti ili provesti dulje vrijeme. Dok nosite bebu na rukama u tom položaju, korisitite ga samo kad apsolutno ništa drugo ne radite.

Kada treba obaviti neke obveze, sigurno ćete bebu okrenuti u Vama lakši i prirodniji položaj – prsa o prsa ili na bok. Iz istog razloga nećete bebu niti u nosiljci nositi kao štit ispred sebe, nezaštićenu od vjetra, sunca ili nasrtaja nepoznatih ljudi oduševljenih Vašim djetetom. A isto tako, nećete opterećivati svoju kralježnicu tim položajem, jer će Vam, ipak, Vaša kralježnica trebati još jako dugo. Kada odabirete nosiljku, jednako je važno biti informiran za koju je dob nosiljka izrađena.

LocoLobo nosiljke za bebe, klokanica, mei tai, sling
LocoLobo nosiljke za bebe, klokanica, mei tai, sling

Meke nosiljke, poput sling marame ili marame nemaju dobnu granicu i njihovo korištenje zapravo ovisi o tome koliki teret Vaše tijelo može podnjeti.

No isto tako, prema motoričkom razvoju bebe i njezinoj dobi, birat ćete i položaje nošenja koji su za tu dob prilagođeni i preporučeni.

LocoLobo nosiljke za bebe, klokanica, mei tai, sling
LocoLobo nosiljke za bebe, klokanica, mei tai, sling

Naruči ili se posavjetuj

0911611016

pon. – pet. 9-16 h

LocoLobo nosiljke za bebe chat na WhatsApp aplikaciji

Poveži se s nama

i odmah saznaj za popuste i akcije