Zdravo nošenje – zdravi kukovi.
Održite bebine kukove zdravima pravilnim nošenjem.

Prvo pravilo zdravog nošenja odnosi se na kukove i glasi: Kada nosite bebu, kukovi moraju biti u otvorenom položaju, a bedra podržana od guze do pregiba koljena. Komplicirano? Nije niti najmanje…

Pravilan položaj fetusa u maternici.

Svaka zdrava beba, kada je krenete podizati ima prirodan refleks da savije koljena i odigne noge u kukovima, u čučanj, pa izgleda kao mala hvataljka. Osim što je nama koji pripadamo u skupinu primata prirođeno da nosimo i budemo nošeni, pa zauzimamo takav položaj, on je iz još jednog razloga važan i potreban. Beba je u maternici provela dug period u fetalnom položaju, i u njemu su oba kuka i koljena savijena. Kako bi osigurali nesmetan i kvalitetan razvoj bebinih kukova, moramo dopustiti zglobovima da se ispravljaju svojim prirodnim putem, što može trajati nekoliko mjeseci (bebe rođene na zadak možda će trebati malo više vremena da isprave svoje kukiće prirodno).

Zglob kuka izgleda kao čašica u kojoj je lopta. Prvih bebinih mjeseci, loptica leži u svom postolju poprilično labavo. Razlog tome je što su bebe prirodno fleksibilne i rubovi čašice su meki poput ušne hrskavice. Ako kukove forsiramo u ispravljeni položaj suviše rano, loptica može trajno deformirati rubove naše čašice, odnosno postolja u kojem se nalazi i tako nastaje displazija kukova. Drugi scenarij preuranjenog ispravljanja kukova može uzrokovati da tokom vremena loptica ispadne iz postolja i onda imamo dijagnozu dislokacije kuka. Niti jedno niti drugo ne želimo, bez obzira što oba slučaja nisu bolna, no baš zbog toga, ovakve deformacije mogu proći neopaženo sve do vremena prohodavanja, a kasnije u zreloj dobi vratiti će nam se kao artritis, koji ipak boli.

Rizik dislokacije kuka ili displazije kukova na vrhuncu je prvih par mjeseci bebinog života. Do svog šestog mjeseca većina beba poduplala je svoju veličinu, kukovi su razvijeniji i ligamenti snažniji, pa su time i manje šanse da dijete razvije displaziju kukova.

Najgore što možete napraviti bebinim kukovima u fazi dok je još novorođenče je da forsirate ispruženi položaj nogu, ravnajući koljena i kukove, dok su noge jedna uz drugu. Takav položaj potpuno je suprotan od položaja koji je beba imala u maminom trbuhu. Još je više pogubno za kukove ukoliko takav položaj održavate dugo vremena. Zdravo postavljanje bebinih kukova izbjegava u potpunosti položaje koji mogu pridonijeti ili uzrokovati deformacije poput displazije ili dislokacije kukova.

Najzdraviji i najbolji položaj je kada kukovi padaju ili se prirodno šire, okrenuti u stranu, podržanim bedrima i savinutim koljenima. Ovaj opkoračeni položaj zovemo položaj čučnja ili žabice. Slobodna kretnja kukova, bez forsiranja spajanja nogu jednu uz drugu, pomaže prirodan razvoj bebinih kukova.

Primjer nošenja u Klokanicama i Mei Tai nosiljkama:

Kako sa nosiljkama? Neke nosiljke mogu nehajno sprječavati zdrav razvoj kukova, forsirajući iste u nepovoljan položaj, pogotovo ako se koriste redovito i dugo vremena. Svaka nosiljka koja obuzdava bebine noge zadržavajući ih u nezdravom položaju može se smatrati potencijalnim rizikom abnormalnog razvoja kukova.

Vrlo je važno procijeniti bebinu veličinu prema nosiljci, kako bi u svakom trenutku kukovi bili zaštićeni od nepovoljnog položaja. Ako niste sigurni da li nosiljka dobro podržava kukove vaše bebe, posavjetujte se sa stručnjakom.

LocoLobo nosiljke za bebe, klokanica, mei tai, sling
LocoLobo nosiljke za bebe, klokanica, mei tai, sling

Primjer nošenja u Sling nosiljkama:

Meke nosiljke, poput sling marame ili marame nemaju dobnu granicu, i njihovo korištenje zapravo ovisi o tome koliki teret Vaše tijelo može podnjeti. No isto tako, prema motoričkom razvoju bebe i njezinoj dobi, birat ćete i položaje nošenja koji su za tu dob prilagođeni i preporučeni.

Pa kada se pitate zašto su LocoLobo© nosiljke toliko široke na području bebine guze, to je upravo iz razloga da vašoj bebi osiguramo najbolji mogući okoliš za zdrav i nesmetan razvoj.

LocoLobo nosiljke za bebe, klokanica, mei tai, sling
LocoLobo nosiljke za bebe, klokanica, mei tai, sling

Ako ti se sviđa tekst, podijeli ga s prijateljima:

Naruči ili se posavjetuj

0911611016

radnim danima,
pon.-pet., 10-17 h

LocoLobo nosiljke za bebe chat na WhatsApp aplikaciji

Poveži se s nama

i odmah saznaj za popuste i akcije